Според предварителна информация от екипа всичко е завършило с успех. През

...
Според предварителна информация от екипа всичко е завършило с успех. През
Коментари Харесай

УСПЕХ: Американската мисия Озирис-Рекс се спусна едва на 75 метра над Бену като репетиция за предстоящото взимане на проби!

Според предварителна информация от екипа всичко е приключило с триумф. През идващите няколко дни “Озирис-Рекс ” ще стартира да изпраща събраните на борда фотоси. 

По време на изпълняването на цялостната поредност от маневри, водещи до спускането на повърхността и колекционирането на проби, автоматизираната междупланетна станция организира три запалвания на ракетните мотори. След запалването, предопределено за излизане от орбита, галактическият уред извършва така наречен “Чекпойнт ”-маневра, която се случва на 125 метра над Бену и при която позицията и скоростта се трансформират в допълнение като подготовка за третото запалване. Самото трето запалване носи названието “Мачпойнт ” и то се случва на 50 метра над метеорита – тогава “Озирис-Рекс ” бива привеждан в траектория, съвпадаща с околоосното му въртене.

Това, което бе изпълнено тази нощ, беше генералната подготовка за маневрата “Чекпойнт ”. Ето какво се случи: “Озирис-Рекс ” напусна своята орбита, намираща се на 1 километър от Бену. След това галактическият уред разпростра своята роботизирана ръка (тя ще се употребява по-нататък при събирането на проби). Веднага след тази процедура “Озирис-Рекс ” почна да снима повърхността на метеорита, след което компютърът на борда сравняваше новите фотоси с азбучник от авансово събрани изображения.

Преди достигането на “Чекпойнт ”, “Озирис-Рекс ” сгъна слънчевите си панели във формата на буквата “Y ” – с цел да могат да бъдат защитени при снижаването. След достигането на “Чекпойнт ” галактическият уред извърши стръмно втурване за още спомагателни 9 минути до доближаването на височина от 75 метра от повърхността на Бену. Това е най-близкото разстояние, достигано от “Озирис-Рекс ”.

Съществена част от работата бе извършена от екипа в надомни условия като част от защитните ограничения против разпространяването на COVID-19. В контролния център, намиращ се в постройките на Локхийд Мартин, имаше единствено стеснен личен състав. 

Ръководството на “Озирис-Рекс ” ще организира още една подготовка на 23-ти юни, при която ще бъде тествано държанието на галактическия уред по време на маневрата “Мачпойнт ” – тогава автоматизираната междупланетна станция ще застане още по-близо до Бену, единствено на 25 метра от него. Първото взимане на проби е планувано за 25-ти август. 

Не мога да не припомня на читателите и за българския принос към задачата “Озирис-Рекс ”. В средата на 2019 година Планетарният теоретичен институт в границите на самодейността “Космокуест ” провежда картографиране на повърхността на метеорита Бену за подбирането на безвредни места за пробовземане. В самодейността се включиха сънародници и в края на месец декември стана ясно, че аз (Светослав Александров) съм картографирал главното място на кацане Найтингейл, а Лъчезар Костов и Маринела Димитрова – едно от дублиращите места Сендпайпър.

Източник: cosmos.1.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР